Saturday, December 19, 2009

Predstavljamo: Pascal Bodmer



Pascal Bodmer rodjen je 4. januara 1991. godine u Balingenu, ali je odrastao u Hossingenu, malom mestu (oko 10 000 stanovnika) u saveznoj državi Baden-Württemberg, na jugozapadu Nemačke.

Počeo je da trenira ski skokove sa pet godina u lokalnom ski klubu Meßstetten, čiji je član i danas. 2002. godine, kao 11-godišnjak, pobedio je na takmičenju mladih skakača Baden-Württemberga, dok je na školskim takmičenjima redovno beležio dobre rezultate.

U leto 2005, Pascal je ušao u C tim nemačke reprezentacije, dok je dve godine kasnije priključen B timu. Zanimljivo da je njegov 4 godine stariji brat Patrick (zbog kojeg je i počeo da trenira) bio u D timu, ali nije imao zapažene rezultate i od 2006. se ne takmiči. Pascal je od početka školske godine 2006/2007 boravio u ski internatu Furtwangen (SKIF) u istoimenom mestu u blizini Freiburga (Baden-Württemberg), gde idu u školu i treniraju mnogi talenti za zimske sportove (biatlon, skijaško trčanje, skijaški skokovi i nordijska kombinacija). Izmedju ostalih, tu su boravili i Sven Hannawald i Martin Schmitt.

Pascal je u Kontinental Kupu debitovao 29. 7. 2006. u Oberstdorfu, ali se nije proslavio - 52. Sledećeg dana bio je mnogo bolji nego na debiju i 22. mestom došao do prvih bodova. U avgustu je u Lillehammeru bio 23. i 24. i to su mu bila sva učešća u KK do kraja godine.

Pascal Bodmer je već u februaru 2007. u Titisee-Neustadtu debitovao u Svetskom Kupu i bio 32. Ali, na sledećem takmičenju u Klingenthalu bio je 29. i na taj način osvojio prva 2 poena u najjačoj konkurenciji. Ipak, sledeću priliku da se takmiči u SK dobio je tek krajem 2008, na početku Novogodišnje Turneje.

U medjuvremenu se Pascal vratio u Kontinental Kup, gde je prvi zapažen rezultat ostvario u Kranju u julu 2007, kada je bio 5. Ali, to je bio njegov jedini Top 10 plasman do kraja godine. Na novi plasman medju 10 čekao je do februara 2008. Tada je u Hinterzartenu u dva dana bio 9. i 10.
Krajem meseca u poljskim Zakopanima osvojio je zlato u ekipnom takmičenju na juniorskom SP, dok je u pojedinačnom takmičenju bio 11.

Prvu i jedinu pobedu u Kontinental Kupu ostvario je već na početku sezone 2008/2009, u julu. Posle 4. mesta prvog dana takmičenja u Velenju, sledećeg dana je bio najbolji na 90-metarskoj skakaonici u ovom slovenačkom gradu. Dve nedelje kasnije, Pascal Bodmer postao je šampion Nemačke, pošto je u Klingenthalu nadmašio mnogo poznatije i iskusnije zemljake - Georga Spaetha, Michaela Uhrmanna, Martina Schmitta...

Ipak, to kao da je imalo loš uticaj na tada 17-godišnjaka, pa je posle Prvenstva Nemačke usledio novi pad, sve do decembra i finskog Rovaniemija, kada je u dva dana dva puta bio 2. Do kraja sezone imao je još jedan plasman na podijum - u Titisee-Neustadtu bio je 3.

Priliku da se ponovo takmiči u Svetskom Kupu dobio je na Turneji Četiri skakaonice. U Oberstdorfu nije uspeo da se kvalifikuje, na preostala tri takmičenja jeste, ali nije osvojio bodove - najbolji plasman 41. pozicija u Innsbrucku.
U februaru je na programu bilo juniorsko SP u Slovačkoj - domaćin Strbske Pleso. Nemci nisu uspeli da odbrane zlato tako da se Pascal zadovojio srebrom, dok je individiualno ovog puta bio 4.

14. februara 2009. Pascal je drugi put (prvi put posle dve godine) osvojio poene u SK. Bilo je to na letaonici u Oberstdorfu. 'Bodo' je u prvoj seriji leteo 181,5 m - to mu je i dalje lični rekord. U drugoj seriji imao je 173,5 m što je bilo dovoljno za 19. mesto i 12 poena. Do kraja sezone bodove je osvajao i u Lahtiju (27.) i u Kuopiu (24.). U generalnom plasmanu SK u sezoni 2008/2009 završio je kao 55.

Letnji Grand Prix nije bio preterano uspešan za mladog Nemca. Zauzeo je 18. poziciju u japanskoj Hakubi, dok se dva puta nije ni kvalifikovao za drugu rundu.

Usledio je početak ovogodišnjeg SK u Kuusamu gde je Pascal Bodmer šokirao svet. Prvo je u ekipnom takmičenju predvodio Nemce do drugog mesta, koje je dan kasnije sam osvojio u pojedinačnom takmičenju. Posle prve serije bio je osmi, ali je u drugoj seriji leteo 141 m i bio je lider sve do poslednjeg skoka dana Björn Einar Romörena, koji je ipak izdržao pritisak i sprečio Nemca da pobedi. Bodo je u Lillehammeru bio 14. i 5. i pre Engelberga bio je 3. u generalnom plasmanu.

Videćemo da li će Pascal moći da ostvaruje rezultate kakve je imao njegov idol Martin Schmitt...

PROFIL
Ime: Pascal Bodmer
Nadimak: Bodo
Datum i mesto rodjenja: 4. januar 1991, Balingen
Visina: 173 cm
Težina: 57 kg
Klub: SV Messstetten
Skije: Fischer
Cipele: Rass
Vezovi: WinAir

1 comment:

Anonymous said...

врло занимљиво, хвала