Saturday, January 16, 2010

Budjenje Roberta Kranjeca


Iako posle Turneje Četiri skakaonice nije tako izgledalo, ovo bi mogla da bude najuspešnija sezona Roberta Kranjeca u karijeri.

Slovenac koji se redovno takmiči u Svetskom Kupu od sezone 2001/2002, i pored toga što je s vremena na vreme znao da iznenadi, nije mogao da ostvaruje konstantno dobre rezultate, tako da mu je najbolji plasman u generalnom plasmanu Svetskog Kupa 16. mesto - dva puta. Prvi put upravo u sezoni 2001/2002, kada je kao 21-godišnjak četvrtim mestom na poslednjoj stanici Novogodišnje turneje u Bischofshofenu i trećim mestom u Lahtiju (prvi podijum u karijeri) pokazao da ima talenat. Član Triglava iz Kranja (gde je i rodjen) je iste sezone sa slovenačkom reprezentacijom osvojio bronzu u ekipnom takmičenju na OI u Salt Lake Cityju.

Robert Kranjec bio je velika nada slovenačkog tima, ali je u sledećim sezonama samo povremeno uspevao da ispuni očekivanja. Prvu pobedu u SK zabeležio je na otvaranju sezone 2005/2006 u Kuusamu, sledećeg dana bio je treći, ali je sledila serija prosečnih rezultata (izuzetak poslednje takmičenje u sezoni na Planici - treći), tako da je na kraju sezone samo izjednačio najbolji plasman u Svetskom Kupu - 16. pozicija. Koliko je Robert bio nekonstantan, najbolje pokazuje podatak da je na ova tri takmičenja osvojio 220 poena, a na svim ostalim ukupno 107.

Što se tiče ukupnog broja poena u Svetskom Kupu, Robertova najuspešnija sezona bila je 2002/2003, u kojoj je sakupio 431 poen (treće mesto u Willingenu jedini podijum u toj sezoni), što je bilo dovoljno za 17. mesto u generalnom plasmanu.

Do ove sezone je 6 puta bio na pobedničkom podijumu. Poslednji put na letaonici u Planici na poslednjem takmičenju prethodne sezone (treće mesto) - tako je prekinuo trogodišnji post bez plasmana medju trojicom najboljih.

I početak ove sezone nije bio uspešan za 28-godišnjeg Slovenca, do prethodnog vikenda imao je samo jedan plasman medju 10 najboljih - 5. mesto u Lillehammeru na drugom takmičenju sezone. Ipak, na Novogodišnjoj turneji je prvi put bio medju 30 na sva četiri takmičenja, tako da je u ukupnom plasmanu Turneje završio na 14. poziciji, što mu je ubedljivo najbolji plasman. Prethodno je Robertov rekord na Turneji Četiri skakaonice bilo 23. mesto (2001/2002) - još jedan dokaz njegove nekonstantnosti.

Posle Turneje Četiri skakaonice, Robert Kranjec je zauzimao 20. mesto u generalnom plasmanu Svetskog Kupa. Onda je na red došla letaonica u austrijskom Bad Mitterndorfu, gde je Slovenac zaista eksplodirao. Prvog dana pobeda (druga u karijeri), drugog dana drugo mesto, odmah iza najboljeg letača današnjice Gregora Schlierenzauera. U dva dana sakupio je 180 poena (na svim prethodnim takmičenjima 119) i skočio na 11. poziciju u generalnom plasmanu. Naravno, vodeći je u plasmanu ski letova.

Kao zanimljivost, vredi reći da su Robert Kranjec i Simon Ammann imali identične letove prvog dana takmičenja u Bad Mitterndorfu (195 m i 200 m), što je za letaonice prava retkost. U prvoj seriji, bolje ocene sudija dobio je Švajcarac, ali je u drugoj seriji bolji stil imao slovenački reprezentativac koji je na kraju slavio zahvaljujući 0,5 poena.

Slovenci se nadaju da će Robert moći da zadrži ovu formu do OI, ali imajući u vidu dosadašnji tok njegove karijere, to nije realno očekivati. Ipak, u ski skokovima je sve moguće.

No comments: