Monday, January 25, 2010

Predstavljamo autsajdere OI


Za razliku od Austrijanaca, Švajcaraca, Nemaca, Finaca ili Norvežana, koji na 21. ZOI idu sa željom da osvoje što više medalja, u Vancouveru će se pojaviti i reprezentacije kojima je važno samo učestvovati. Medju njima su i SAD i Kanada, koji će predstavljati američki kontinent u ski skokovima.

Domaćini OI će navijati za sledeći kvartet - Stefan Read, Mackenzie Boyd-Clowes, Trevor Morrice i Eric Mitchell. Svi su članovi Altius Nordic Ski Cluba iz Calgaryja. Glavni trener kanadske reprezentacije je Poljak Tadeusz Bafia, koji je upravo u Calgaryju 1988. godine učestvovao na OI (tada je zauzeo 18. mesto u nordijskoj kombinaciji), a sa Kanadjanima radi od 2004. godine.

Stefan Read (rodjen 7. 5. 1987) se u karijeri četiri puta plasirao medju 30 u takmičenjima Svetskog Kupa, ali mu je poslednji put to uspelo u sezoni 2006/2007. Najbolji plasman ostvario je u Zakopanima u sezoni 2005/2006 kada je bio 23.
Stefan Read je učestvovao na OI 2006. i nije se obrukao - kvalifikovao se za oba takmičenja, bio je 30. na velikoj skakaonici i 42. na normalnoj skakaonici. U ekipnom takmičenju bio je 15, ali je on jedini član tog kvarteta koji će učestvovati na OI i ove godine.
22-godišnjak je ove sezone najbolji bio u Kontinentalnom Kupu u Sapporou 10. januara - 11. mesto. U istom japanskom zimskom centru se nedelju dana kasnije takmičio i u Svetskom Kupu (drugog dana takmičarskog vikenda), ali je zauzeo pretposlednju 49. poziciju.

Mackenzie Boyd-Clowes (13. 7. 1991) se takodje kvalifikovao za jedno takmičenje Svetskog Kupa u Sapporou (ali prvog dana) i zauzeo je 45. mesto. Ukupno se u karijeri četiri puta kvalifikovao za Svetski Kup, a lični rekord mu je 42. pozicija u Vancouveru pre godinu dana. U Kontinentalnom Kupu najbolji je bio u korejskom Alpensia Resortu u septembru, kada je u dva dana bio 9. i 10. Ali, konkurencija u Koreji je bila lošija i u odnosu na Kontinentalni Kup u Sapporou.
Trevor Morrice (23. 9. 1991) i Eric Mitchell (10. 4. 1992) nemaju iskustva iz Svetskog Kupa, a ne mogu se pohvaliti uspešnim nastupima (po kanadskim standardima) ni u Kontinentalnom Kupu.

Kanadjani će učestvovati u ekipnom takmičenju i najverovatnije će zauzeti poslednje mesto.

Amerikanci se neće boriti sa Kanadjanima za izbegavanje poslednje pozicije u ekipnom takmičenju iz prostog razloga što nemaju kvartet. Glavni trener reprezentacije SAD Jochen Danneberg (koji je za Istočnu Nemačku osvojio srebro na OI 1976. godine) će u Vancouveru brinuti o trojici debitanata na OI - to su Nick Alexander (na slici), Anders Johnson i Peter Frenette. Posle povlačenja Alana Alborna i Clinta Jonesa, pravo je čudo kada Ameri udju medju 30 u Svetskom Kupu.

Nicholas Alexander (24. 8. 1988) je bar uspeo da se kvalifikuje za takmičenja Svetskog Kupa ove sezone i to šest puta, najbolji plasman mu je 42. mesto (dva puta - na Novogodišnjoj Turneji u Oberstdorfu i u Engelbergu). U Kontinentalnom Kupu je šest puta bio u Top 10, a 10. pozicijom na jučerašnjem takmičenju u Bischofshofenu pokazao je da u pravom trenutku ulazi u svoju top formu. Inače, lični rekord mu je 7. mesto u - naravno - korejskom Alpensia Resortu u septembru.

Peter Frenette (24. 2. 1992) je pet puta ušao medju 30 u Kontinentalnom Kupu, a najbolji je bio u Sapporou 9. januara - 20. mesto. Anders Johnson (23. 4. 1989) je jedini od trojice Amerikanaca osvojio poene u Svetskom Kupu - bio je 29. upravo u Vancouveru pre godinu dana. U julu je povredio koleno, ali se u decembru vratio takmičenjima i najbolje rezultate zabeležio je pre dve nedelje u Kontinentalnom Kupu u Sapporou - 24. pozicija.

I za Kanadjane i za Amerikance, uspeh bi bio ukoliko bi se njihovi predstavnici kvalifikovali za pojedinačna takmičenja. Plasman u drugu rundu (u 30) pojedinačnih takmičenja ipak izgleda kao nemoguća misija, ali Stefan Read ili Nick Alexander mogli bi prijatno da iznenade.

No comments: