Sunday, January 17, 2010

Japanski selektor prvi objavio spisak za OI


Glavni trener Japana, Kari Ylianttila, izabrao je petoricu ski skakača koji će predstavljati najbolju vanevropsku reprezentaciju na 21. ZOI u kanadskom Vancouveru. Sastavi ostalih reprezentacija i dalje nisu poznati.

Finski trener, koji od 2005. radi sa Japancima, odlučio se za dvojicu veterana - Noriaki Kasaija i Takanobu Okabea - i trojicu mladjih skakača - Daiki Ito, Shohhei Tochimoto i Taku Takeuchi.

Noriaki Kasai, koji je rodjen 1972. godine, će šesti put učestvovati na OI i na taj način nadmašiti zemljaka Masahika Haradu, koji je pet puta bio učesnik OI.

Takanobu Okabe, koji će u oktobru napuniti 40 godina, će 4. put učestvovati na OI. Ove sezone se mučio sa povredom kuka, do vikenda u Sapporou bio je bez bodova u Svetskom Kupu. Ali, veteran se oseća sve bolje i finski trener očigledno ima veliko poverenje u njega. U finišu prethodne sezone, 10. marta u Kuopiu, Takanobu Okabe je napravio pravu senzaciju, pobedio je i sa 38 godina i 135 dana postao najstariji pobednik takmičenja u istoriji Svetskog Kupa. Zanimljivo, prethodni rekord bio je u vlasništvu Noriaki Kasaija. Okabea vežu lepe uspomene za Kanadu, s obzirom da je 1995. u Thunder Bayu postao svetski šampion na normalnoj skakaonici. Na OI je osvojio dve medalje u ekipnom takmičenju - zlato u Naganu 1998. i srebro u Lillehammeru 1994. (u Norveškoj je u sastavu bio i Kasai).

Za 24-godišnjeg Daiki Itoa, Vancouver će biti druge OI, 2006. u Torinu nije se proslavio. Shohhei Tochimoto (1989) i Taku Takeuchi (1987) će u februaru debitovati na OI. Najbolji rezultat 20-godišnjaka je 6. mesto u Kuusamu na otvaranju ove sezone, dok je dve godine stariji Taku Takeuchi samo dva puta bio medju 10 - oba puta u Sapporou 2008. kada je zauzeo 8. i 9. mesto.

Inače, kako bi se što je moguće bolje pripremili za Vancouver, japanski tim se odmah posle Turneje Četiri skakaonice vratio kući. Nisu učestvovali u Bad Mitterndorfu, a neće učestvovati ni u Zakopanima sledećeg vikenda, kao ni na ostalim takmičenjima Svetskog Kupa koji su na programu pre OI.

Ovog vikenda, na programu su bila dva takmičenja u Sapporou. U odsustvu većine najboljih skakača (G. Schlierenzauer, A. Kofler, W. Loitzl, J. Ahonen...), koji su odlučili da ne putuju u Japan, pobede su zabeležili Thomas Morgenstern u subotu (danas diskvalifikovan) i Simon Ammann u nedelju (juče bio peti). Kao i obično u Sapporou, bilo je iznenadjenja. Tako je prvog dana takmičenja 22-godičnji Nemac Andreas Wank drugim mestom zabeležio prvi podijum u karijeri, dok je Austrijanac Stefan Thurnbichler zauzeo četvrto mesto, što mu je ubedljivo najbolji plasman u karijeri. Talentovani Čeh Antonin Hajek je četvrtim mestom drugog dana pokazao da 4. i 7. pozicija na letaonici u Bad Mitterndorfu prethodnog vikenda nisu bili slučajnost.

Simon Ammann je na najbolji način iskoristio odsustvo Gregora Schlierenzauera. Švajcarac je za dva dana u Sapporou sakupio 145 poena, preuzeo žutu majicu od najvećeg rivala i sada ima 143 poena prednosti u generalnom plasmanu Svetskog Kupa.

Što se tiče Japanaca, koji su 6. u plasmanu nacija, najbolji utisak ostavio je Noriaki Kasai. U subotu je bio u vodjstvu posle prve serije, ali je u drugoj seriji podbacio i morao je da se zadovolji šestim mestom. Ipak, danas je vezao dva dobra skoka i osvojio drugu poziciju. Daiki Ito se takodje popeo na podijum (treći juče), drugog dana je bio 6. Shohhei Tochimoto bio je 7. i 17, dok je Taku Takeuchi bio 15. i 10. Takanobu Okabe je u subotu osvojio prve poene u Svetskom Kupu ove sezone (29. mesto), dok drugog dana nije ušao medju 30. Na skakaonici Okurayama pojavili su se mnogi japanski veterani - 35-godišnji Kazuyoshi Funaki zauzeo je 38. i 34. mesto i nije došao do bodova, dok je 32-godišnji Kazuya Yoshioka bio uspešniji (28. i 26). Akira Higashi (38 godina) učestvovao je samo u subotu i završio na 43. mestu.

No comments: