Saturday, January 2, 2010

Novogodišnja Turneja Četiri skakaonice na pola puta


Austrijanac Andreas Kofler nalazi se u odličnoj poziciji posle dva od četiri takmičenja Turneje Četiri skakaonice. Popularni Kofi na polovini puta ima 19,2 poena prednosti u odnosu na najbližeg pratioca i, s obzirom na konstantno dobru formu ove sezone, ima veliku šansu da ostvari najveći uspeh u karijeri.

Najlošiji plasman 25-godišnjaka iz Innsbrucka (gde će se i održati treće takmičenje Novogodišnje Turneje) ove sezone je 7. mesto i to na otvaranju u Kuusamu. Posle toga je bio dva puta šesti u Lillehammeru i dva puta četvrti i jednom treći u Engelbergu. Ipak, u top formu je ušao u pravom trenutku.

Andreas Kofler je već u Oberstdorfu došao do lepe prednosti u odnosu na sve ostale rivale. Skokovima od 125 i 134 m, ostvario je ubedljivu pobedu (to je bila njegova druga pobeda u Svetskom Kupu i to prva posle skoro 4 godine - prethodno je bio najbolji u, takodje nemačkom, Willingenu februara 2006), drugoplasirani Janne Ahonen (koji je u drugoj seriji sa 137 m zabeležio najduži skok dana) zaostao je 11,9, a trećeplasirani Thomas Morgenstern 14,9 poena.
Aktuelni pobednik Turneje Wolfgang Loitzl (koji je bio četvrti) izgubio je 19,8, a lider u Svetskom Kupu Simon Ammann (peti) 28,6 poena. Ipak, najveći gubitnik na Schattenberg skakaonici bio je Gregor Schlierenzauer, koji je završio 9, sa ogromnih 36,4 poena zaostatka.

Na Velikoj Olimpijskoj skakaonici u Garmisch Partenkirchenu, mladi Schlieri je pokazao da je u Oberstdorfu imao samo loš dan - ostvario je treću pobedu u sezoni. Simon Ammann je u drugoj seriji leteo do rekorda skakaonice od 143,5 metara, ali je to bilo dovoljno samo za treće mesto, jer je 0,1 poen ispred njega bio Wolfgang Loitzl. U ukupnom zbiru, Švajcarac je imao za 5,5 metara duže skokove od iskusnog Austrijanca, ali naravno posle novog rekorda skakaonice nije mogao da doskoči u telemarku, sa druge strane, Wolfgang Loitzl je dobio skoro savršene ocene za stil, pa je bio drugi. Pobednik prve stanice Turneje Andreas Kofler bio je 4, ali je i u odnosu na pobednika Gregora izgubio samo 5,8 poena.

Austrijanci su na taj način na oba takmičenja zauzeli tri od prve četiri pozicije, u ukupnom plasmanu Turneje Četiri skakaonice zauzimaju četiri od prvih šest mesta, a slede takmičenja na njihovom terenu. Čast ostatka sveta braniće Finac Janne Ahonen i Švajcarac Simon Ammann.

Nemci svoj domaći teren nisu iskoristili na najbolji mogući način. Najbolji na oba takmičenja bio je 18-godišnji Pascal Bodmer - 12. u Oberstdorfu i 16. u Garmischu - i ukupno je 10. u plasmanu Turneje. Daleko iza njega, na 22. poziciji posle dva od četiri takmicenja, je veteran Martin Schmitt.

U Garmischu su se probudili Norvežani - Anders Jacobsen 5, Johan Remen Evensen 7, a Bjørn Einar Romøren 8. Ipak, s obzirom da je samo Johan Remen bio dobar i na prvom takmičenju, jedino je ovaj 24-godišnjak visoko plasiran u plasmanu Turneje - 7. Ali, sa velikim zaostatkom u odnosu na prvu šestoricu takmičara.

Od pojedinačnih učinaka, vredi izdvojiti 6. mesto 17-godišnjeg Austrijanca Lukasa Müllera u Oberstdorfu. To mu je naravno ubedljivo najbolji rezultat u karijeri, ali sigurno da neće biti veliko iznenadjenje ukoliko se uskoro popne i na podijum.

Slede dva takmičenja u Austriji - Innsbruck i Bischofshofen.

Andreas Kofler je prvi favorit, ali samo jedan prosečan skok mogao bi sve da upropasti. Iako ima skoro 20 poena prednosti, biće pod velikim pritiskom, nikada nije bio u ovakvoj poziciji i ne bi bilo veliko iznenadjenje ukoliko bi popustio. Njegov kiks čekaće petorica skakača. Wolfgang Loitzl je aktuelni pobednik Turneje, pre godinu dana slavio je i u Innsbrucku i u Bischofshofenu. Posle godinu dana pauze, pobednik iz 2008. Janne Ahonen mučio se na početku sezone (imao je i zdravstvenih problema), ali je kao i uvek odličan na Turneji i pokušaće da ostvari 6. ukupni trijumf. Simon Ammann, Gregor Schlierenzauer i Thomas Morgenstern su pobedjivali na pojedinačnim takmičenjima, ali jure prvu ukupnu pobedu. Svi ostali, uključujući pobednika iz 2001. Adama Malysza, nemaju realne šanse ni za plasman medju 3.
Očekuje nas zanimljiva završnica Turneje Četiri skakaonice, jedino je sigurno da će Sven Hannawald ostati jedini skakač sa 4 pobede na 4 takmičenja (2002).

Plasman Turneje Četiri skakaonice posle 2 takmičenja:
1 A. Kofler Austrija 537.1
2 W. Loitzl Austrija 517.9
3 J. Ahonen Finska 512.5
4 S. Ammann Švajcarska 509.0
5 G. Schlierenzauer Austrija 506.5
6 T. Morgenstern Austrija 505.3
7 J. Evensen Norveška 486.5
8 A. Malysz Poljska 479.1
9 M. Koch Austrija 476.2
10 P. Bodmer Nemačka 470.5

1 comment:

Anonymous said...

Sorry for off topic, but 2012 is close, is this really matter?