Monday, February 1, 2010

Pregled juniorskog SP


Nemački Hinterzarten je od 28. do 30. januara bio domaćin svetskog prvenstva za juniore. Na 95-metarskoj skakaonici održana su tri takmičenja, oba zlata u konkurenciji juniora otišla su u Austriju, a zlatnu medalju osvojila je i italijanska juniorka.

Novi juniorski šampion sveta je Austrijanac Michael Hayboeck, koji je u obe serije ostvario najduže skokove (106,5 i 110,5 metara) i sasvim zasluženo osvojio zlato. Dečko iz Linza, koji će 5. marta napuniti 19 godina, je član austrijskog B tima i uglavnom se takmiči u Kontinentalnom Kupu, gde je sa 553 boda trenutno lider u generalnom plasmanu. Priliku da se dokaže u Svetskom Kupu dobio je tokom Turneje Četiri skakaonice i nije se obrukao - prvo je u Innsbrucku osvojio 17. mesto i 14 poena, zatim je u Bischofshofenu bio 38.

Drugo mesto zauzeo je Peter Prevc. Slovenac je u obe serije zabeležio druge najbolje skokove i jedini je bio blizu pobedniku - zaostao je samo 4 poena. Član Triglava iz Kranja je rodjen 1992. godine, tako da će priliku da dodje do zlata imati i u sledeće dve godine. U Svetskom Kupu je već sakupio 44 boda ove sezone, a najbolji je bio u Zakopanima - 14. mesto.

Italijan Diego Dellasega (1990), koji je bez poena u Svetskom Kupu, je osvajanjem bronzane medalje bio najprijatnije iznenadjenje prvenstva.

Sjajan rezultat zabeležio je Vladimir Zografski iz bugarskog Samokova. Bio je treći posle prve serije, ali nije izdržao pritisak u drugoj seriji i morao je da se zadovolji sedmim mestom na kraju. Ali, talentovani Bugarin rodjen je 1993. godine i ukoliko bude imao sve potrebne uslove za rad, naše komšije bi mogle dobiti dobrog skakača.
Medju prvih 10 u Hinterzartenu bila su šestorica skakača rodjena 1990. godine, dvojica 1991, Peter Prevc rodjen je 1992, a samo Vladimir 1993, tako da ovaj plasman 16-godišnjeg Bugarina dobija na značaju.

Mnogi favoriti su podbacili, posebno Nemac Pascal Bodmer i Austrijanac Lukas Mueller. Najbolje plasirani junior u generalnom plasmanu Svetskog Kupa (ne računajući Gregora Schlierenzauera koji naravno nije učestvovao) bio je 20, a sada već bivši juniorski prvak sveta 16. Još jedan Austrijanac Mario Innauer zauzeo je 10. mesto, a boljem plasmanu nadali su se i Rus Pavel Karelin (9), Poljak Krzysztof Mietus (24)...

Poslednje 78. mesto zauzeo je 12-godišnji (!) Turčin Muhammet Irfan Cintimar (naravno, najmladji učesnik SP), skokom od 55 metara.

U ekipnom takmičenju, zlato su očekivano osvojili Austrijanci. U sastavu su bili Michael Hayboeck, Florian Schabereieter, Lukas Mueller i Mario Innauer.
Velika borba vodila se za srebrnu medalju, koju su na kraju osvojili domaćini. Zahvaljujući Tobiasu Bogneru (4. u pojedinačnom takničenju) i Pascalu Bodmeru, Nemci su završili takmičenje 4 boda ispred Slovenaca, koji su predvodjeni Peterom Prevcom morali da se zadovolje bronzom. Jedini raspoloženi Finac bio je Ville Larinto, tako da su Finci na kraju završili 4, sa preko 50 poena zaostatka za Slovenijom.
Sledili su Poljska, Japan, Italija, Rusija... Rumunija je bila 14, a poslednji (18) bili su Madjari.

U konkurenciji juniorki, najbolja je bila 19-godišnja Italijanka Elena Runggaldier. Medalje su osvojile i izuzetno mlade Coline Mattel iz Francuske (1995) i Sarah Hendrickson iz SAD (1994).

No comments: