Tuesday, February 16, 2010

ZOI 2010, pregled 2, 3. i 4. dana


2. DAN

Prvo zlato na 21. ZOI osvojio je Švajcarac Simon Ammann. U takmičenju na normalnoj skakaonici (HS-106, K-95), 28-godišnji Simon Ammann ostvario je najduže skokove u obe serije i apsolutno zasluženo došao do svoje treće zlatne medalje na OI (dva zlata osvojio je 2002. u Salt Lake Cityju). Švajcarac je u drugoj seriji postavio i rekord skakaonice Whistler - 108 m.
Najbolji u kvalifikacijama, Michael Uhrmann, bio je odličan u prvoj seriji, ali u finalu nije izdržao pritisak i pao je sa 2. na 5. mesto. Srebro je osvojio Adam Małysz, kojem je ovo treća medalja na OI, ali i dalje čeka zlato. Poljak je prethodno bio 2. i 3. u Salt Lake Cityju. Do bronzane medalje došao je Austrijanac Gregor Schlierenzauer, iako je posle prve serije bio tek 7. Janne Ahonen je zauzeo 4. poziciju, pa je i dalje bez olimpijske medalje. Bio je 5 poena iza mladog Austrijanca.
Sjajan rezultat zabeležili su Slovenci. Robert Kranjec bio je 6, a 17-godišnji Peter Prevc 7, posle odličnog drugog skoka (bio je 13. posle prve serije). U drugoj seriji je podbacio Thomas Morgenstern, koji je sa 4. pao na 8. mesto. Od vodećih u generalnom plasmanu Svetskog Kupa, razočarali su Austrijanci Wolfgang Loitzl (svetski šampion na normalnoj skakaonici, koji je bio 11) i Andreas Kofler (19), ali i Bjørn Einar Romøren (23).

Početak takmičenja u brzom klizanju u Richmond Olympic Ovalu obeležio je Sven Kramer, koji je očekivano pobedio na 5 000 m. Holandjanin je vremenom 6:14.60 postavio i novi olimpijski rekord. Najbliži 23-godišnjem Holandjaninu bio je Lee Seung-Hoon iz Južne Koreje sa 2.35 sekundi zaostatka, a medalju je osvojio i Rus Ivan Skobrev, koji je zaostao 3.45 sekundi za pobednikom. Razočarali su zlatni i bronzani sa prethodnih OI, Amerikanac Chad Hedrick (tek 11) i Italijan Enrico Fabris (7).

Prva disciplina u short tracku bila je 1 500 m kod muškaraca. U finalu su, prema očekivanjima, bila trojica Južnokorejaca, koji su bili na prve tri pozicije pred poslednji krug. Ali, Sung Si-Bak i Lee Ho-Suk (koji je i diskvalifikovan) su se sudarili, što su iskoristili Amerikanci Apolo Anton Ohno i J. R. Celski i uzeli srebro i bronzu. Zlatnu medalju osvojio je 20-godišnji Lee Jung-Su. Apolo Anton Ohno je osvojio šestu olimpijsku medalju (ima po dve svake boje).

Skijanje slobodnim stilom počelo je disciplinom moguli u ženskoj konkurenciji. Medalje su ostale u Severnoj Americi - zlato je osvojila Amerikanka Hannah Kearney, srebro Jennifer Heil iz Kanade, a bronzu Shannon Bahrke (SAD).

Konačno, u biatlonu (sprint na 7,5 km), slavila je 25-godišnja Anastasiya Kuzmina. Slovakinja, rodjena u Rusiji, napravila je veliko iznenadjenje (iako ima srebro u masovnom startu na 15 km sa SP 2009. godine), s obzirom da u generalnom plasmanu Svetskog Kupa nije bila ni medju 25. Kao i Francuskinja Marie Dorin, koja je došla do bronzane medalje. Ulogu favorita opravdala je jedino Nemica Magdalena Neuner, koja je zaostala samo 1.5 sekundi za Slovakinjom i osvojila srebro. Čak 7 od prvih 10 biatlonki su pogodile svih 10 meta, ali su i Anastasiya Kuzmina i Magdalena Neuner, i pored jednog promašaja, bile najbrže.
Najviše su razočarale Švedjanka Anna Carin Olofsson-Zidek (20) i Nemice Andrea Henkel (27), Simone Hauswald (26) i Kati Wilhelm (30. sa tri promašaja). Vodeća u Svetskom Kupu, Helena Jonsson iz Švedske, gadjala je bez promašaja, ali je i pored toga bila tek 12.

3. DAN

Prvo individualno zlato u nordijskoj kombinaciji (jedan skok na normalnoj skakaonici plus 10 km trčanja) osvojio je Francuz Jason Lamy Chappuis. Lider Svetskog Kupa slavio je u izuzetno zanimljivoj završnici pošto je u sprintu bio brži od Johnny Spillanea iz SAD (+0.4) i mladog Italijana Alessandro Pittina (+0.8). U sprintu je bez medalje ostao Amerikanac Todd Lodwick, koji je zaostao samo 1.5 sekundi za pobednikom. Finac Janne Ryynänen vodio je posle serije skokova, ali je na kraju završio tek na 26. mestu.
Razočarali su Felix Gottwald (Austrija) i Magnus Moan (Norveška), koji ogroman zaostatak sa skakaonice nisu mogli da nadoknade u trčanju. Norvežanin je ostvario najbrže vreme na 10 km, što je bilo dovoljno da sa 40. skoči na 9. mesto. Austrijanac je imao drugo vreme u trčanju i došao sa 41. na 14. mesto.

Završeno je takmičenje muškaraca u sankanju. Dvostruki uzastopni svetski šampion Felix Loch ostvario je najbrže vreme u sve četiri vožnje i ubedljivo pobedio. Dvadesetogodišnji Nemac ostavio je iza sebe zemljaka Davida Möllera i legendarnog Italijana Armina Zöggelera, kojem je ova bronza bila peta olimpijska medalja. Ovaj 36-godišnjak je prethodno osvojio zlato 2002. i 2006, srebro 1998. i bronzu 1994. Samo tri stotinke nedostajale su Rusu Albertu Demtschenku da osvoji medalju.

U Richmond Olympic Ovalu održano je i prvo takmičenje u brzom klizanju u ženskoj konkurenciji. Na 3 000 m slavila je 23-godišnja Čehinja Martina Sáblíková, sa vremenom 4:02.53. Srebro je osvojila Stephanie Beckert (Nemačka) sa zaostatkom 2.09, a bronzu domaća takmičarka Kristina Groves (+2.31). Blizu medalje bila je Nemica Daniela Anschütz-Thoms, kojoj su nedostajale tri stotinke do trećeg mesta.
Podbacile su Holandjanke Ireen Wust i Renate Groenewold, koje su u Torinu osvojile prve dve pozicije. One su zauzele 7. odnosno 10. mesto. Razočarala je i ljubimica domaće publike, Cindy Klassen, koja je bila 14.

Prvo zlato za domaćine Igara osvojio je Alexandre Bilodeau u skijanju slobodnim stilom - disciplina moguli. Australijanac Dale Begg-Smith, koji je pobedio u Torinu pre četiri godine, zadovoljio se srebrnom medaljom, dok je bronzu osvojio Bryon Wilson (SAD).

Što se tiče biatlona, bilo je iznenadjenja i u sprintu muškaraca (10 km). Francuz Vincent Jay je potpuno neočekivano osvojio zlato, iznenadili su i Jakov Fak iz Hrvatske (nije bio ni medju 50 najboljih u generalnom plasmanu Svetskog Kupa) osvajanjem bronze, ali i Klemen Bauer koji je bio 4, domaći predstavnik Jean-Philippe Leguellec (6. mesto), Slovak Pavol Hurajt (7)...
Za razliku od Francuza i Hrvata, Emil Hegle Svendsen je imao jedan promašaj u ležećem položaju i zaostao je 12.2 sekundi za pobednikom, što je bilo dovoljno za srebrnu medalju.
Mnogi favoriti su podbacili, posebno Ole Einar Bjorndalen, koji je imao čak 4 promašaja na gadjanju i završio na 17. mestu, sa zaostatkom 1:41.1. Nekadašnji lider Svetskog Kupa, Francuz Simon Fourcade, se potpuno raspao i završio je na neverovatnom 71. mestu (4 promašaja, zaostatak 3:45.2). Naš predstavnik Milanko Petrovic bio je 81. (4 promašaja) sa zaostatkom 4:31.1. 87 takmičara je završilo trku.

4. DAN

Whistler Creekside bio je domaćin prvog takmičenja u alpskom skijanju. Zlato u spustu muškaraca očekivano je otišlo u Švajcarsku, ali je ime pobednika neočekivano. Favoriti Didier Cuche (6. mesto) i Carlo Janka (11) ostali su bez medalje, a zlato je osvojio 32-godišnji Didier Défago, kojem je to prva medalja na velikim takmičenjima. Pored dvojice Švajcaraca, od favorita je razočarao i Austrijanac Michael Walchhofer, koji je bio 10. Razlike izmedju osvajača medalja bile su izuzetno male, srebrni Norvežanin Aksel Lund Svindal zaostao je 7, a bronzani Amerikanac Bode Miller 9 stotinki. Najbolji Kanadjanin bio je petoplasirani Erik Guay, dok je najveći adut domaćina Manuel Osborne-Paradis bio tek 17. Najbolji Austrijanac bio je Mario Scheiber (4).

Održana su prva takmičenja u skijaškom trčanju. Na 10 km slobodnim stilom u ženskoj konkurenciji slavila je 22-godišnja Charlotte Kalla iz Švedske. To je njena prva seniorska medalja u pojedinačnoj konkurenciji. Deset godina starija Estonka Kristina Šmigun-Vähi zaostala je samo 6.6 sekundi i, posle dva zlata u Torinu, osvojila i prvo srebro na OI. Do bronze je stigla Norvežanka Marit Bjørgen. Više se očekivalo od Poljakinje Justyne Kowalczyk, koja je završila na 5. mestu, ali i Aino-Kaise Saarinen (Finska), koja je bila tek 15... Naša predstavnica Belma Šmrković bila je ubedljivo poslednja (78), sa 10 minuta i 49 sekundi zaostatka za pobednicom.

Amar Garibović je bio uspešniji na 15 km slobodnim stilom. Bio je 80. u konkurenciji 95 takmičara, sa 6:35.7 zaostatka za pobednikom Dariom Colognom. Dvadesettrogodišnji Švajcarac je ubedljivo pobedio, drugoplasirani italijanski veteran Pietro Piller Cottrer zaostao je 24.6 sekundi. Bronzu je osvojio Čeh Lukáš Bauer, koji je bio samo 1.5 sekundi brži od Marcusa Hellnera iz Švedske, koji je posustao u finišu. Vrlo loš dan imao je lider Svetskog Kupa, Petter Northug iz Norveške, koji je bio 41.

Završeno je takmičenje parova u umetničkom klizanju u Pacific Coliseumu. Posle kratkog programa vodili su Shen Xue i Zhao Hongbo, koji su postavili novi svetski rekord sa skorom 76.66. Pang Qing i Tong Jian bili su najbolji u slobodnom programu, sa skorom 141.81 oborili su svetski rekord i napredovali sa četvrtog mesta (koje su zauzimali posle prvog dana) na drugo. Ukupno, najbolji su bili Shen Xue i Zhao Hongbo, njihov ukupni skor 216.57 je takodje novi svetski rekord. Zlato i srebro su, dakle, osvojili Kinezi, a bronzu Nemci Aliona Savchenko i Robin Szolkowy. Zanimljivo je da su Rusi prvi put posle 1960. godine ostali bez medalje u ovoj disciplini. Najbolje plasirani bili su Yuko Kavaguti i Alexander Smirnov na 4. mestu.

Azijati su dominirali u brzom klizanju na 500 m. Mo Tae-Bum iz Južne Koreje je na svoj 21. rodjendan osvojio zlato, vreme 69.82 (34.923 + 34.906). Japanci Keiichiro Nagashima (šesti posle prve trke, ali najbolji u drugoj trci) i Joji Kato zauzeli su drugu i treću poziciju. Najbolje vreme u prvoj trci ostvario je Finac Mika Poutala, ali je u drugoj trci imao tek 11. vreme i na kraju je bio 5. Svetski rekorder i favorit domaće publike, Jeremy Wotherspoon, završio je na razočaravajućem 9. mestu.

Muškarci su na Cypress Mountainu vozili snoubord kros. Amerikanac Seth Wescott odbranio je titulu osvojenu pre četiri godine u Torinu, srebro je osvojio Kanadjanin Mike Robertson, a bronzu Tony Ramoin iz Francuske. Najbrži u kvalifikacijama bio je Australijanac Alex Pullin, ali je eliminisan već u 1/8 finala.

No comments: