Friday, February 19, 2010

ZOI 2010, pregled 5. i 6. dana


5. DAN

U biatlonu su na programu bile kombinacije (pursuit) u obe konkurencije. Kod muškaraca, na 12.5 km, pobedio je Švedjanin Björn Ferry, koji je odlično trčao, pogodio 19 od 20 meta i došao do zlata, iako je startovao sa 8. mesta i sa 72 sekundi zaostatka za liderom. Pobednik sprinta, Francuz Vincent Jay, vodio je u većem delu trke, ali je u finišu posustao i završio je na trećem mestu. Srebro je osvojio Christoph Sumann iz Austrije, koji je startovao sa 12. mesta. Blizu medalje bio je i drugi Austrijanac Simon Eder, koji je startovao kao 11, ali je došao na korak od bronze.
Dobre startne pozicije nisu iskoristili Emil Hegle Svendsen, koji je bio drugi u sprintu ali je imao 4 promašaja i završio na 8. poziciji, Hrvat Jakov Fak, koji je sa trećeg pao na 25. mesto, Slovenac Klemen Bauer (sa 4. na 9. poziciju)...
Ole Einar Bjørndalen je napredovao sa 17. na 7. mesto, a mogao je čak i do zlata da na poslednjem gadjanju sa dva promašaja nije upropastio sve dobro što je prethodno uradio.

Magdalena Neuner je, posle srebra u sprintu, osvojila zlato na 10 km. Anastasiya Kuzmina iz Slovačke je ovog puta morala da se zadovolji drugim mestom. Obe su imale po dva promašaja, ali je mlada Nemica bila brža u trčanju. Marie-Laure Brunet iz Francuske je pogodila svih 20 meta i došla do bronzane medalje sa šeste startne pozicije.
Sjajne su bile Anna Carin Olofsson-Zidek (Švedska), koja je sa 20. napredovala na 4. mesto, i Norvežanka Tora Berger, koja je završila na 5. poziciji, iako je startovala kao 33. Još jednom je razočarala Helena Jonsson (14), dok je Marie Dorin pala sa 3. na 17. mesto.

Završeno je i takmičenje žena u sankanju. Tatjana Hüfner iz Nemačke nije dozvolila iznenadjenje, ostvarila je ubedljivu pobedu, pošto je imala najbrže vreme u drugoj, trećoj i četvrtoj vožnji. Austrijanka Nina Reithmayer vodila je posle prve vožnje, ali je na kraju takmičenja imala čak 0.490 sekundi zaostatka za pobednicom i morala je da se zadovolji srebrom. Bronzanu medalju osvojila je još jedna Nemica Natalie Geisenberger. Svetska šampionka Erin Hamlin iz SAD bila je tek 16.

Dvadesetogodišnja Lee Sang-Hwa iz Južne Koreje osvojila je zlatnu medalju u brzom klizanju na 500 m. Vodila je izuzetno zanimljiv duel sa deset godina starijom Nemicom Jenny Wolf, koja je i svetska rekorderka, na kraju je razlika izmedju njih dve bila samo 5 stotinki. Bronzanu medalju osvojila je Wang Beixing iz Kine. Lee Sang-Hwa zabeležila je vreme 38.249 u prvoj i 37.850 u drugoj trci (ukupno 76.09), dok je Jenny Wolf imala 38.307 u prvoj i 38.838 u drugoj trci (ukupno 76.14).

U snoubord krosu u ženskoj konkurenciji slavila je domaća takmičarka Maëlle Ricker. Kanadjanka je u velikom finalu bila brža od Déborahe Anthonioz (Francuska) i Olivie Nobs (Švajcarska). Svetska šampionka Helene Olafsen iz Norveške plasirala se u finale, ali je završila na poslednjem, četvrtom, mestu. Ubedljivo najbrža u kvalifikacijama, Mellie Francon iz Švajcarske, eliminisana je u polufinalu i završila je na 7. mestu.

Počeo je turnir muškaraca u hokeju na ledu. U grupi A: SAD - Švajcarska 3:1 (1:0, 2:0, 0:1) i Kanada - Norveška 8:0 (0:0, 3:0, 5:0), u grupi B: Rusija - Letonija 8:2 (3:0, 1:0, 4:2).

6. DAN

Na Whistler Creeksideu održano je prvo takmičenje žena u alpskom skijanju. Amerikanke su ostvarile dvostruku pobedu u spustu. I pored problema sa povredom, 25-godišnja Lindsey Vonn bila je fenomenalna na izuzetno teškoj stazi i zabeležila je ubedljivu pobedu. To je dvostrukoj svetskoj šampionki prva medalja na OI. Iznenadila je Julia Mancuso, koja je sa 56 stotinki zaostatka došla do srebra, dok je Austrijanka Elisabeth Görgl zaostala čak 1.46 sekundi, ali je i to bilo dovoljno za bronzanu medalju. Nemica Maria Riesch, najveća rivalka Lindsey Vonn, završila je tek na 8. mestu. Švedjanka Anja Pärson izgubila je ravnotežu na poslednjem skoku, letela je oko 60 metara, ali se na sreću nije povredila posle pada.

U skijaškom trčanju je na programu bio sprint klasičnim stilom. Rusi Nikita Kriukov i Alexander Panzhinskiy izdvojili su se već na startu finala, napravili su veliku prednost i osvojili zlato i srebro, pobednika je odlučio foto finiš. Norvažani su imali trojicu finalista, ali je samo Petter Northug došao do medalje i to bronze. Za svu trojicu, ovo su prve olimpijske medalje.

Zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji osvojila je Norvežanka Marit Bjørgen, koja je bila najbrža u kvalifikacijama, zatim je pobedjivala i u svojim četvrtfinalnim i polufinalnim trkama i u finalu. To je njeno prvo zlato na OI. Do srebra je sa 1.1 sekundi zaostatka došla Justyna Kowalczyk iz Poljske, ali je junak trke bila Petra Majdič (Slovenija), koja se i pored teške povrede na zagrevanju plasirala u finale i na kraju osvojila bronzanu medalju.

Završena su takmičenja u sankanju. Austrijska braća, Andreas Linger i Wolfgang Linger, su kao i pre četiri godine osvojili zlato u konkurenciji parova. Braća Linger su u obe vožnje zabeležili najbolja vremena i zasluženo slavili sa 0.264 sekundi prednosti. Iza njih su bili Andris Šics i Juris Šics, braća iz Letonije, dok su se veterani iz Nemačke Patric Leitner i Alexander Resch, šampioni iz 2002. godine, zadovoljili bronzom. Svetski šampioni, Oswald Haselrieder i Gerhard Plankensteiner iz Italije, završili su na razočaravajućem devetom mestu.

U snoubordu je na programu bila disciplina halfpipe u muškoj konkurenciji. Kao i na prethodnim Igrama, pobedio je 23-godišnji Amerikanac Shaun White. On je već posle prve vožnje osigurao zlato, ali je u drugoj vožnji bio još uspešniji i sa skorom od 48.4 poena (maksimum je 50) dominantno došao do pobede. I bronzu je osvojio Amerikanac Scotty Lago (42.8 poena), dok se izmedju njih dvojice plasirao Finac Peetu Piiroinen (45.0).

Posle tri dana pauze, nastavljeno je takmičenje u short tracku. Na 500 m u ženskoj konkurenciji slavila je Wang Meng iz Kine, kao i u Torinu. Srebrnu medalju, i to na svoj 20. rodjendan, osvojila je domaća takmičarka Marianne St-Gelais. Treće mesto pripalo je mladoj Italijanki Arianni Fontana.

Muškarci su se u brzom klizanju takmičili na 1 000 m. Olimpijski šampion je i u ovoj disciplini ostao isti, jer je Amerikanac Shani Davis (koji je inače i svetski rekorder) odbranio titulu. Za pobedu mu je bilo dovoljno vreme 1:08.94. Sa 18 stotinki zaostatka za pobednikom, mladi Mo Tae-Bum iz Južne Koreje došao je do srebra, što mu je druga medalja u Vancouveru posle zlata na 500 m. Chad Hedrick iz SAD je zaostao 38 stotinki i osvojio bronzanu medalju. Zanimljivo je da su trojica Holandjana završila na 4, 5. i 6. poziciji.

U derbiju grupe B hokejaškog turnira: Češka - Slovačka 3:1 (1:0, 2:1, 0:0). U grupi C: Finska - Belorusija 5:1 (2:0, 1:1, 2:0) i Švedska - Nemačka 2:0 (0:0, 2:0, 0:0).

No comments: