Tuesday, February 23, 2010

ZOI 2010, pregled 11. dana


Austrijanci su očekivano ostvarili ubedljivu pobedu u ekipnom takmičenju u skijaškim skokovima. Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern i Gregor Schlierenzauer vodili su od početka takmičenja, sakupili su 1107.9 poena, čak 72.1 više od drugoplasirane Nemačke. Kao što se i očekivalo, mnogo zanimljivije bilo je u borbi za drugo i treće mesto. U igri za srebrnu medalju do poslednje serije bili su i Finci, ali je Harri Olli ipak bio lošiji od Andersa Jacobsena i Michaela Uhrmanna, pa su morali da se zadovolje 4. mestom. Presudio je jedan lošiji skok Kalle Keiturija. Sa zdravim Janne Ahonenom, Finska bi najverovatnije osvojila srebro. Ovako su do njega došli Nemci, sa samo 5.5 poena više od Norvežana. Vrlo dobri bili su i Japanci, predvodjeni Noriaki Kasaijem, koji su završili na 5. poziciji. Sa druge strane, Slovenci su sigurno očekivali bolji plasman (bili su 8).

U Whistler Olympic Parku, održani su ekipni sprintevi (slobodnim stilom) u skijaškom trčanju. 22 zemlje imale su predstavnike u muškoj konkurenciji, u finalu je bilo mesta za 10 reprezentacija, ali medju njima nije bilo Švedjana, koji su u svojoj polufinalnoj grupi završili na 8. mestu, pa su se i pre finala oprostili od titule. Novi šampioni postali su Norvežani, Øystein Pettersen i Petter Northug, koji su u finalu nadmašili Nemačku (Tim Tscharnke i Axel Teichmann) i Rusiju (Nikolay Morilov i Alexey Petukhov). Sve tri ekipe bile su u 1.5 sekundi. Domaćini su bili vrlo dobri, 4. sa 6.3 sekundi zaostatka, ali ipak nisu mogli do medalje.

U ženskoj konkurenciji slavila je Nemačka, u sastavu Evi Sachenbacher-Stehle i Claudia Nystad. One su u finišu bile brže od Švedske (Charlotte Kalla i Anna Haag) za 0.6 sekundi, dok su do bronze, sa 4 sekunde zaostatka, došle Irina Khazova i Natalya Korostelyova iz Rusije.

Završeno je takmičenje plesnih parova u umetničkom klizanju. Publika u Pacific Coliseumu radovala se novom zlatu, koje su osvojili Tessa Virtue i Scott Moir, koji su ukupno sakupili 221.57 poena. Do srebra su došli Meryl Davis i Charlie White (SAD, 215.74), a do bronze Rusi Oksana Domnina i Maxim Shabalin (207.64).

No comments: