Monday, February 22, 2010

Ski skokovi: najava ekipnog takmičenja


Posle dva pojedinačna takmičenja, danas je u Whistler Olympic Parku na programu i ekipno takmičenje. Na velikoj skakaonici će ipak učestvovati 12 reprezentacija, jer će u američkoj ekipi biti Taylor Fletcher, koji je u Vancouver došao da se takmiči u nordijskoj kombinaciji. Kada su već 'pozajmili' kombinatorca, iznenadjenje je što nisu izabrali Bill Demonga, Johnny Spillanea ili Todd Lodwicka.

Olimpijski i svetski šampioni Austrijanci izabrali su sledeći kvartet: Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, Andreas Kofler i Wolfgang Loitzl. Martin Koch je tako u Vancouver doputovao kao turista, jer nije dobio šansu ni u pojedinačnim takmičenjima.

Iz nemačkog tima otpao je Pascal Bodmer, ali je najveće iznenadjenje izbor glavnog trenera Norvežana, Mike Kojonkoskija, koji je odlučio da Bjørn Einar Romøren bude samo gledalac današnjeg takmičenja.
Finci će biti bez Janne Ahonena, koji je povredio koleno. Lekari su mu dali dozvolu da učestvuje, ali 32-godišnjak kaže da je bol previše jak, tako da će ostati na dve olimpijske medalje u karijeri (obe upravo u ekipnoj konkurenciji).

Što se tiče Poljaka, priliku će umesto Krzysztofa Miętusa dobiti Łukasz Rutkowski. I Republika Česka će imati novo ime, Lukáš Hlava će zameniti Martina Cikla. Slovenački trener Matjaž Zupan je, iznenadjujuće, izostavio iz tima Jerneja Damjana. Najstariji učesnik, Takanobu Okabe, ipak neće dobiti priliku u japanskoj ekipi. Rusi posle povrede Dimitry Vassilieva nemaju izbora.

Austrijanci su veliki favoriti za zlato i biće potrebno pravo čudo da ne bi pobedili. Finska će bez Janne Ahonena teško do medalje, a najbliži drugom i trećem mestu trebali bi da budu Nemačka i Norveška. Ipak, iznenadjenje bi mogli da naprave Slovenija, Japan, pa čak i Poljska, sa Adamom Malyszem u sjajnoj formi, i Republika Češka. Ovih 8 ekipa će se skoro sigurno plasirati u finalnu runbdu, dok će se za 9. mesto boriti Francuska i Rusija, a za 11. poziciju domaćini i SAD.

No comments: