Monday, February 22, 2010

ZOI 2010, pregled 9. i 10. dana


9. DAN

Na velikoj skakaonici u skijaškim skokovima nije bilo iznenadjenja. Plasman prve trojice bio je isti kao i na normalnoj skakaonici - Simon Ammann, Adam Małysz i Gregor Schlierenzauer. Švajcarac je ponovo dokazao da je u fantastičnoj formi i da je trenutno nepobediv. Bio je najbolji u obe serije (144 i 138 m) i na kraju ubedljivo pobedio, sa 14.2 poena prednosti ispred Poljaka.
Tako je 28-godišnji Simon Ammann ušao u istoriju, sa 4 zlatne medalje na OI. Adam Małysz će po svemu sudeći otići u penziju bez zlata na OI, ali ima tri srebrne i jednu bronzanu medalju. Blizu medalje bio je samo Andreas Kofler, koji je zaostao tačno jedan poen za svojim mladjim zemljakom, koji je kao i na normalnoj skakaonici imao lošiji skok u prvoj seriji, ali je odličnim skokom u drugoj seriji došao do trećeg mesta.
Tragičar dana bio je Finac Matti Hautamäki, koji je bio treći posle prve serije, ali je u drugoj seriji potpuno podbacio i završio na 26. poziciji. Da dan za Fince bude katastrofalan, potrudili su se i Janne Ahonen, koji je posle razočaravajućeg prvog skoka (16. mesto) odustao od takmičenja i nije se ni pojavio u finalu, kao i Janne Happonen, koji je diskvalifikovan. Odlični u drugoj seriji bili su Robert Kranjec i pobednik kvalifikacija Noriaki Kasai, ali je njihov zaostatak iz prve serije bio ogroman. Slovenac je sa 27. došao do 9. mesta, dok je veteran iz Japana napredovao sa 21. na 8. poziciju. Prijatno iznenadjenje bio je Čeh Antonin Hajek, koji je završio na 7. mestu.

U alpskom skijanju, veliko iznenadjenje u superveleslalomu žena napravila je Andrea Fischbacher, kojoj su prethodno u spustu nedostajale samo tri stotinke da osvoji bronzanu medalju. Austrijanka nije samo pobedila, već je to učinila u velikom stilu, jer je drugoplasirana Tina Maze zaostala 0.49 sekundi, a trećeplasirana Lindsey Vonn čak 0.74 sekunde.
Slovenka, koja je najbolja u veleslalomu, je ostvarila rezultat karijere, a trka u njenoj omiljenoj disciplini tek sledi. Sjajna Amerikanka je, posle zlata u spustu, osvojila i bronzanu medalju, što je zaista veliki uspeh kada se zna da je imala mnogo problema sa povredama. Druga Amerikanka Julia Mancuso nije uspela da osvoji i treću medalju, ovog puta je bila 9, odmah iza Marie Riesch. Švedjanka Anja Pärson bila je 11. Elisabeth Görgl je posle bronze u spustu morala da se zadovolji petim mestom.
Mlada Nevena Ignjatović nije uspela da završi trku, dok je Jelena Lolović bila 30, ali sa čak 6.53 sekunde zaostatka.

Muškarci su se u skijaškom trčanju takmičili na 30 km (kombinacija, 15 km klasičnim stilom plus 15 km slobodnim stilom). Najveći uspeh u karijeri ostvario je 24-godišnji Švedjanin Marcus Hellner, kojem je ovo zlato prva individualna medalja na velikim takmičenjima. Prethodno je na 15 km slobodnim stilom završio na četvrtoj poziciji, ali je ovog puta sačuvao snagu za finiš, u kojem je nadmašio Nemca Tobiasa Angerera, zemljaka Johana Olssona i Rusa Alexandera Legkova. Johan Olsson je vodio u većem delu trke, uhvaćen je u finišu, ali je ipak bio prezadovoljan i bronzom, jer je i njemu ovo prva medalja u pojedinačnoj konkurenciji. Najzaslužniji za njegovo hvatanje bio je Alexander Legkov, koji je zbog toga ostao bez snage za finalni sprint. Na petoj poziciji, sa 9.1 sekundom zaostatka za pobednikom, bio je naturalizovani Kanadjanin Ivan Babikov, koji je ostvario najbolje vreme na 15 km slobodnim stilom, ali je zaostatak koji je imao posle 15 km klasičnog stila (bio tek 25) bio preveliki da bi uzeo i medalju. Favoriti nisu imali svoj dan, Lukáš Bauer (Češka) bio je 7, Norvežanin Petter Northug 11, Švajcarac Dario Cologna 13...

Posle jednog dana pauze, nastavljeno je takmičenje u brzom klizanju, muškarci su se takmičili na 1 500 m. Holandjanin Mark Tuitert iznenadio je velikog favorita, svetskog rekordera Shani Davisa iz SAD, koji je zaostao čak 0.53 sekunde, pa je posle drugog mesta u Torinu morao da se zadovolji još jednom srebrnom medaljom na 1 500 m. Sa druge strane, na 1 000 m ima dva zlata. Håvard Bøkko iz Norveške bio je treći. Mladi Mo Tae-Bum (Južna Koreja) je, posle zlata na 500 i srebra na 1 000, zauzeo 5. mesto na 1 500 m. Još jednom je razočarao Italijan Enrico Fabris, koji je pre četiri godine osvojio zlato, a sada je bio tek 10.

U Pacific Coliseumu, održana su takmičenja u short tracku u obe konkurencije. Kod muškaraca na 1 000 m, dominirali su takmičari iz Južne Koreje. Dvadesetogodišnji Lee Jung-Su osvojio je još jedno zlato (do prvog je došao na 1 500 m), ispred tri godine starijeg zemljaka Lee Ho-Suka (koji je bio diskvalifikovan na 1 500 m) i Amerikanca Apolo Anton Ohnoa, koji je osvojio svoju sedmu olimpijsku medalju. U velikom finalu bila su i dvojica domaćih takmičara, ali su ostali bez medalje.

U ženskoj konkurenciji druga zlatna medalja za Kinu. Posle pobede Wang Meng na 500 m, na 1 500 m slavila je, i to ubedljivo, 18-godišnja Zhou Yang. Drugo i treće mesto osvojile su mlade Južnokorejke Lee Eun-Byul (18 godina) i Park Seung-Hi (17 godina).

Odigrani su prvi dueli poslednjeg kola takmičenja po grupama u hokeju na ledu. Grupa A: Švajcarska - Norveška 5:4 posle produžetka (1:1, 2:2, 1:1, 1:0), grupa B: Slovačka - Letonija 6:0 (3:0, 2:0, 1:0), grupa C: Belorusija - Nemačka 5:3 (1:1, 1:0, 3:2).

10. DAN

Amerikanci su nastavili sa osvajanjem medalja u alpskom skijanju. U superkombinaciji muškaraca pobedio je fenomenalni Bode Miller, koji je, posle bronze u spustu i srebra u superveleslalomu, i u trećoj disciplini osvojio medalju. Ovo je 32-godišnjaku iz New Hampshirea prvo zlato na OI u karijeri. Hrvat Ivica Kostelić bio je drugi (+0.33), kao i pre četiri godine, a Švajcarac Silvan Zurbriggen treći (+0.40) i tako je došao do prve medalje na OI u karijeri. Drugi Švajcarac, 23-godišnji Carlo Janka, još jednom nije uspeo da osvoji medalju, ovog puta bio je 4. Olimpijski šampion iz 2006, Amerikanac Ted Ligety, nije uspeo da odbrani titulu, iako je ostvario najbrže vreme u slalomu. Bio je 15. posle spusta, sa velikim zaostatkom, tako da je morao da se zadovolji 5. mestom na kraju. Aksel Lund Svindal bio je najbolji u spustu, ali nije završio slalom.

Rusi su konačno osvojili medalju u biatlonu. U masovnom startu muškaraca na 15 km slavio je Evgeny Ustyugov, lider Svetskog Kupa. Najveći uspeh u karijeri ostvarili su i 21-godišnji Francuz Martin Fourcade i iskusni Pavol Hurajt iz Slovačke, koji su završili na drugom i trećem mestu. Za razliku od Rusa i Slovaka, koji su pogodili svih 20 meta, mladi Martin Fourcade imao je čak tri promašaja, ali je to nadoknadio sjajnim trčanjem i u cilju zaostao samo 10.5 sekundi za pobednikom. Austrijanac Simon Eder vodio je na polovini trke, ali je na poslednja dva gadjanja imao 4 promašaja i na kraju je bio 25.
Najveće razočaranje priredio je Ole Einar Bjørndalen, koji je promašio 7 od 20 meta i završio na 27. mestu u konkurenciji 30 najboljih biatlonaca. Nisu blistali ni pobednici prethodnih trka, Vincent Jay (8), Björn Ferry (12) i Emil Hegle Svendsen (13).

U ženskom masovnom startu na 12.5 km pobedila je Magdalena Neuner, kojoj je to već treća medalja na OI. Mlada Nemica je imala dva promašaja, ali je kao i obično odlično trčala, pa je u poslednjem krugu bez većih problema prestigla Ruskinju Olgu Zaitsevu (jedan promašaj), koja je u cilju zaostala 5.5 sekundi. Samo 1.8 sekunde nedostajale su da Nemačka ostvari dvostruku pobedu, jer je iskusna Simone Hauswald (dva promašaja) toliko zaostala za Ruskinjom. Jedino je Olga Medvedtseva pogodila svih 20 meta, ali je lošije trčala, pa je morala da se zadovolji četvrtim mestom. Prijatno je iznenadila Teja Gregorin iz Slovenije, koja je bila 5.

Whistler Sliding Centre bio je domaćin prvog takmičenja u bobu. Nemci su ostvarili dvostruku pobedu u dvosedu. Thomas Florschütz i Richard Adjei vodili su posle prve vožnje, ali su André Lange i Kevin Kuske preuzeli vodjstvo već posle druge vožnje, bili su najbrži i u sledeće dve vožnje i na kraju slavili sa 0.22 sekunde prednosti ispred zemljaka. Veliki uspeh osvajanjem bronze ostvarili su Rusi Alexandr Zubkov i Alexey Voyevoda. André Lange je osvojio 4. zlato na OI, pre četiri godine osvojio je obe zlatne medalje. Više se očekivalo od Švajcaraca, ali svetski šampioni i pobednici Svetskog Kupa, Ivo Rüegg i Cedric Grand, završili su na 4. mestu.

U brzom klizanju novo zlato za Holandiju. U ženskoj konkurenciji na 1 500 m pobedila je 23-godišnja Ireen Wüst, koja je u Torinu bila treća u ovoj disciplini. Kanadjanka Kristina Groves je, kao i pre četiri godine, osvojila srebro, imala je bolja prolazna vremena od Holandjanke, ali je u samom finišu posustala i u cilju zaostala 0.25 sekundi. Čehinja Martina Sáblíková je, posle zlatne medalje na 3 000 m, ovog puta morala da se zadovolji bronzom, sa 1.07 sekundi zaostatka. Druga Holandjanka Margot Boer je drugi put, posle trke na 500 m, bila četvrta, a ima i šesto mesto na 1 000 m. Domaćini su se nadali da bi mogli da osvoje i više od jedne medalje, ali je olimpijska šampionka iz Torina, Cindy Klassen, razočarala (21. mesto), dok je Christine Nesbitt, pobednica na 1 000 m, ovog puta bila 6. Svetska šampionka Anni Friesinger iz Nemačke bila je tek 9.

Muškarci su se prvi put u istoriji ZOI takmičili u ski krosu u skijanju slobodnim stilom. Dominirao je 25-godišnji Michael Schmid iz Švajcarske, koji je bio najbrži u kvalifikacijama, zatim je pobedjivao u svojim grupama u 1/8, 1/4 i 1/2 finalu i na kraju i u finalu. Austrijanac Andreas Matt i Norvežanin Audun Grønvold osvojili su srebro odnosno bronzu. U velikom finalu bio je i domaći takmičar Christopher Del Bosco, ali nije završio trku.

Završeno je takmičenje po grupama u hokeju na ledu. U derbiju grupe A: SAD - Kanada 5:3 (2:1, 1:1, 2:1). Veliki derbiji odigrani su i u ostalim grupama, u grupi B: Rusija - Češka 4:2 (1:1, 1:0, 2:1) i u grupi C: Švedska - Finska 3:0 (1:0, 2:0, 0:0). Direktno u 1/4 finale plasirali su se pobednici grupa SAD, Švedska i Rusija, kao i Finska, najbolja drugoplasirana ekipa. U osmini finala igraće: Češka - Letonija, Kanada - Nemačka, Slovačka - Norveška i Švajcarska - Belorusija.

No comments: