Sunday, February 21, 2010

ZOI 2010, pregled 7. i 8. dana


7. DAN

U ženskoj superkombinaciji (alpsko skijanje) slavila je Maria Riesch iz Nemačke, dok Lindsey Vonn nije završila trku.
Očekivao se veliki duel dve najbolje plasirane takmičarke u Svetskom Kupu. Posle spusta, Lindsey Vonn je bila u vodjstvu, ispred Marie Riesch i još jedne Amerikanke Julie Mancuso. U drugoj vožnji, slalomu, sjajna je bila Čehinja Šárka Záhrobská, koja je zabeležila ubedljivo najbolje vreme, ali zbog velikog zaostatka posle prve vožnje (22. mesto u spustu) nije mogla bolje od 7. pozicije. Švedjanka Anja Pärson, sedma u spustu, bila je u vodjstvu kada su na startu ostale samo tri najbolje plasirane skijašice posle prve vožnje. Julia Mancuso i Maria Riesch zadržale su prednost koju su imale posle spusta, dok je Lindsey Vonn pala i završila bez plasmana. Tako je 25-godišnja Nemica osvojila svoju prvu medalju na OI (i odmah zlato), a Julia Mancuso je posle srebra u spustu došla do nove medalje. Anja Pärson je posle teškog pada u spustu prijatno iznenadila bronzanom medaljom. Svetska šampionka u ovoj disciplini, Kathrin Zettel iz Austrije, morala je da se zadovolji 4. mestom (bila je 11. posle spusta).

U individualnoj trci na 20 km, u biatlonu, dominirali su Norvežani. Emil Hegle Svendsen je, posle srebra u sprintu, osvojio i zlatnu medalju, sa jednim promašajem. Konačno je pravo lice pokazao i legendarni Ole Einar Bjørndalen, koji je dva puta promašio na gadjanju, ali je odlično trčao i zaostao samo 9.5 sekundi za mladjim zemljakom. Isti zaostatak imao je i iskusni Belorus Sergey Novikov, koji je pogodio svih 20 meta, tako da su dodeljene dve srebrne medalje. Još jednom je prijatno iznenadio iskusni Slovak Pavol Hurajt, koji je bio 5. Pobednik sprinta i treći u kombinaciji, Francuz Vincent Jay, bio je tek 60, a podbacio je i Björn Ferry iz Švedske, pobednik kombinacije (42. mesto).
Milanko Petrović je razočarao, bio je 87. od 88 takmičara sa 7 promašaja i čak 11:21.5 zaostatka.

U ženskoj konkurenciji, na 15 km, još jedno zlato za Norvešku. Tora Berger je posle odlične kombinacije (kada je sa 33. došla na 5. mesto) zablistala i u individualnoj trci, u kojoj je pobedila i pored jednog promašaja. Veliki uspeh ostvarila je i Elena Khrustaleva (koja se takmiči za Kazahstan), gadjala je 20/20 i sa 20.7 sekundi zaostatka došla do srebra, dok je 23-godišnja Darya Domracheva iz Belorusije (jedan promašaj) bila treća sa 28.2 sekunde zaostatka za pobednicom. Iskusne Nemice Kati Wilhelm i Andrea Henkel su pokazale napredak u odnosu na prethodne dve trke, zauzele su 4. odnosno 6. mesto. Magdalena Neuner i Anastasiya Kuzmina su posustale, mlada Nemica je tri puta promašila na gadjanju i bila 10, a Slovakinja je završila tek na 39. mestu. Švedjanka Helena Jonsson je bila još lošija (49).

U Pacific Coliseumu završeno je takmičenje muškaraca u umetničkom klizanju. Evgeni Plushenko nije uspeo da odbrani titulu, drugi put je završio na drugoj poziciji (prethodno je bio drugi i 2002. godine). Rus je vodio posle kratkog programa, ali je u slobodnom programu dobio lošije ocene od svetskog šampiona, Amerikanca Evana Lysaceka, koji je i osvojio zlato. Do bronzane medalje došao je Japanac Daisuke Takahashi, koji je uspeo da ostane na trećem mestu na kojem je bio posle kratkog programa, iako je u slobodnom programu imao peti skor. Bez medalje ostao je ljubimac domaće publike Patrick Chan (drugi na prethodnom SP), koji je bio peti, dok je potpuno podbacio treći sa prethodnog SP, Francuz Brian Joubert, koji je završio kao 16. Evan Lysacek je do zlata došao sa skorom 257.67 (90.30 + 167.37).

Što se tiče snouborda, zlato u disciplini halfpipe u ženskoj konkurenciji osvojila je 23-godišnja Torah Bright iz Australije, koja je imala najbolji skor i u kvalifikacijama. U finalu je, posle loše prve vožnje, imala 45.0 poena u drugoj vožnji (u kvalifikacijama 45.8), što je bilo dovoljno da pobedi ispred dve Amerikanke - Hannah Teter (koja je slavila u Torinu pre četiri godine) i Kelly Clark, koje su sakupile 42.4 odnosno 42.2 poena. Još jedna Amerikanka Gretchen Bleiler, koja je bila druga iza 23-godišnje zemljakinje Hannah Teter u Torinu, završila je tek na 11. mestu.

U Richmond Olympic Ovalu, Kanadjani su se radovali zlatnoj medalji, pošto je u brzom klizanju na 1 000 m najbrža bila svetska šampionka Christine Nesbitt. Holandjanke Annette Gerritsen (sa samo dve stotinke zaostatka) i Laurine van Riessen zauzele su drugo i treće mesto. Iskusnoj Kanadjanki Kristini Groves nedostajale su šest stotinke do medalje, na kraju je bila 4.

Odigrani su i prvi dueli drugog kola hokejaškog turnira. U grupi A: SAD - Norveška 6:1 (2:0, 1:1, 3:0) i Kanada - Švajcarska 3:2 posle penala (1:0, 1:2, 0:0, 0:0, 1:0). U grupi B: Slovačka - Rusija 2:1 posle penala (0:0, 0:1, 1:0, 0:0, 2:1).

8. DAN

Nastavljena je dominacija Norvežana u superveleslalomu (alpsko skijanje). Posle Kjetil André Aamodta, koji je slavio u ovoj disciplini 2002. i 2006, zlatnu medalju na Whistler Creeksideu osvojio je i Aksel Lund Svindal, koji je prethodno osvojio i srebro u spustu. Norvežanin je bio sjajan, tako da je drugoplasirani Bode Miller zaostao 28 stotinki. Amerikanac je takodje došao do druge medalje (bronza u spustu), a pravu senzaciju napravio je njegov zemljak, 24-godišnji Andrew Weibrecht, osvajanjem bronzane medalje. On ni u Svetskom Kupu nema plasman medju 10 najboljih.
Vrlo blizu medalje bili su Italijan Werner Heel (dve stotinke) i Kanadjanin Erik Guay (tri stotinke). Zanimljivo je da su Italijani završili na 4, 6. i 7. mestu, a Švajcarci na 8 (Carlo Janka), 9. i 10 (Didier Cuche). Potpuno su razočarali Austrijanci Michael Walchhofer (21) i Benjamin Raich (14).

U skijaškom trčanju žena na 15 km (kombinacija, 7.5 km klasičnim stilom plus 7.5 km slobodnim stilom) pobedila je Marit Bjørgen. Iskusna 29-godišnja Norvežanka je tako potvrdila da je u sjajnoj formi, pošto je prethodno osvojila bronzu na 10 km slobodnim stilom i zlato u sprintu. Posle izjednačenih 7.5 km klasičnim stilom, Marit Bjørgen se izdvojila u vodjstvu u slobodnom stilu i sama ušla u cilj. Iza nje su tri takmičarke u sprintu odlučile o preostale dve medalje, Švedjanka Anna Haag je prijatno iznenadila osvajanjem srebra, dok je u foto finišu Justyna Kowalczyk nadmašila Kristin Størmer Steiru za bronzu. Tako je Poljakinja, posle srebra u sprintu, došla do druge medalje, a Norvežanka je i četvrti put u karijeri završila na četvrtom mestu na OI. Estonka Kristina Smigun, koja je branila titulu, nije završila trku.

Whistler Sliding Centre bio je domaćin takmičenja u skeletonu u obe konkurencije. Martins Dukurs iz Letonije bio je odličan u prvoj vožnji i došao je do velike prednosti, ali je u sledeće tri vožnje najbrži bio Kanadjanin Jon Montgomery, koji je u poslednjoj vožnji i prestigao Letonca. Prednost pobednika Svetskog Kupa posle tri vožnje bila je 0.18 sekundi, ali je u poslednjoj vožnji zaostao čak 25 stotinki za Kanadjaninom, tako da su se pobedi radovali domaćini. Zanimljivo je da su i na prethodnim OI zlato u ovoj disciplini osvojili Kanadjani, tada je pobedio Duff Gibson, koji je u penziji. Bronzanu medalju osvojio je Rus Alexander Tretiakov, iako je zaostao čak 1.02 za pobednikom, dok je Martinsov brat, Tomass Dukurs, bio 4.

U ženskoj konkurenciji dominirala je Amy Williams, koja je Velikoj Britaniji obezbedila prvu zlatnu medalju na ZOI posle 30 godina. Britanka je čak dva puta oborila rekord staze i slavila je sa velikih 0.56 sekundi prednosti. Amerikanci i Kanadjani su se žalili zbog njene kacige, ali je žalba odbijena. Drugo i trećo mesto osvojile su Nemice Kerstin Szymkowiak i Anja Huber, a treća Nemica, svetska šampionka Marion Trott, završila je na 8. mestu. Domaćini su očekivali i drugo zlato u skeletonu, ali je pobednica Svetskog Kupa, Mellisa Hollingsworth, potpuno posustala u poslednjoj vožnji i sa druge pala na petu poziciju. Razočarala je i olimpijska šampionka iz 2006, Maya Pedersen-Bieri iz Švajcarske, koje je bila 9, ali i druga Britanka Shelley Rudman. Ona je bila najbrža u poslednjoj vožnji, ali je imala preveliki zaostatak posle prve tri i morala je da se zadovolji šestim mestom.

Nastavljen je turnir muškaraca u hokeju na ledu. U grupi B: Češka - Letonija 5:2 (3:0, 1:2, 1:0), a u grupi C: Finska - Nemačka 5:0 (1:0, 2:0, 2:0) i Švedska - Belorusija 4:2 (2:0, 1:1, 1:1).

No comments: